En skola i förändring

En sak ska man ge Jan Björklund. Det som han en gång kallade för flumskolan, håller han faktiskt på att göra betydligt mer strikt och militärisk. Och jag antar att det var det som var syfet med hans politik. Sedan borgarnas tillträde till makten 2006 har en rad, i mina ögon ganska stora förändringar skett.

 

Det första regeringen såg till att ändra på var det statliga bidragen till komvux. Möjligheterna att kompensera och höja sina betyg efter gymnasiet försvårades då radikalt.

 

Senare har regeringen även klubbat igen att betyg skall införas från årskurs 6, hade Björklund själv fått bestämma hade vi nog fått en betygsatt förlossning, men till att börja med så ska det sänkas till årskurs 6 med start 2012.

 

Den senaste förändringen är att skolk nu skall införas i betygen. Till att börja med kommer det inte synas i utgångsbetygen tack och lov.

 

Min chansning är att nästa förändring blir att tillåta barnaga i skolan.

 

Alla dessa förändringar är tänkta incitament för att skolgången skall bli mer ”ordentlig”, och i slutändan att betygen skall höjas. En fin tanke. Dock finns det kostnader. Som den nuvarande regeringens alla åtgärder på alla politikområden klämmer även de här tyvärr åt de svagaste och mest utsatta.

 

Först och främst kommer dessa reformer verkligen skilja agnarna från vetet. Man ska veta tidigt om man är något att ha eller inte. Visar det sig att man inte är någon stjärna kan man komma att få det svårt eftersom möjligheterna att ”plugga upp” sina betyg försvårats i och med nedskärningarna i komvux. Detta påverkar även dem som vid 15 års ålder kanske inte är 100 % säkra på vad dem vill arbeta med resten av livet. Men jag antar att dessa människor i enlighet med borgarnas politik helt enkelt får skylla sig själva.

 

Den senaste reformen är den som allra hårdast angriper de svagaste individerna, i min mening. Anledningen till skolk kan vara otaliga. Exempelvis kanske man studerar bäst på egen hand eller helt enkelt har blivit tilldelad en dålig lärare. Dock är detta ett mindra problem. Det största problemet är dem som skolkar på grund ut av mobbing. Att hoppa över en lektion på grund ut av att man inte vill möta sina plågoandar skall nu alltså synas i betygen.  I mina öron säger det sig själv att detta är helt orimligt. En annan anledning är grupptrycket. Vi måste komma ihåg att det är barn vi pratar om. Dessa är självklart inte alltid rationellt tänkande och rädslan att hamna utanför kompiskretsen kan nog i många fall vara större än rädslan för betygen.

 

Skolk är dessutom självklart någonting som förekommer i högre utsträckning i grupper med låg socioekonomisk status. Visserligen är denna reform tänkt att hålla dessa grupper vid skolbänken. Jag menar dock att man här endast lägger skulden på eleven istället för att angripa anledningen till den olovliga frånvaron. Att helt lägga ansvaret på i vissa fall en trettonåring i mina ögon inte heller det rimligt.

 

Dock är nog dessa bekymmer inget som stör vår utbildningsminister. Han ser nog gärna en hårdare och mer uppdelad skolgång. Det är i dessa sammanhang svårt att glömma att just han kallade de som inte höll måttet i lumpen för ”ludermässiga”.


Kommentarer
Postat av: Du vet vem

Säga vad man vill om den nya skolan som är under uppbyggnad, men när det kommer till den gamla (läs Olof Palmes, Göran Perssons m.fl.) så var den inget annat än just LUDERMÄSSIG. Du menar alltså att det är bättre att alla ska tvingas in i samma mall för att vi ska få det så jämlikt som möjligt? Det är ju sådant tänk som har resulterat i att Svea Rikes elever ligger så fruktansvärt dåligt till kunskapsmässigt i förhållande till resterande Europa. Jaja för jämlikhet är det enda som vi svenskar bör sträva efter, pff - Vi är olika. De finns de som faktiskt aldrig får en ärlig chans till att utveckla sig i skolan pga att den ska vara så förbannat jämlik.



Vidare till mobbingen. Det är den gamla skolan (nämnt ovan) som resulterat i att barn som blir mobbade väljer att skolka. Den gamla skolan hjälper inte offren eller ger dem stöd - det är offren som tvingas att flytta på sig. Med de nya skollagarna har det resulterat i mängder av stämningar mot skolor som inte gör sitt jobb. Tacka får kära Björklund för det. Han är den första som på länge har gett barn som är utsatta i skolan en chans till att säga ifrån. Och det är inget jag kan säga om de tidigare Socialdemokraterna som under sina nästan 100 år vid makten förstört den svenska skolan från grunden. Låt oss ta Göran Persson som under sin tid som skolminister tog bort 20% (!!!!) av skolbudgeten OCH la ut ansvaret om skolan på kommunerna. Vilket gör att när kommunerna hamnar i en ekonomiskt svacka skär man ner på sin budget vilket numera också inkluderar skolorna. (Tack för det!)



Att införa betyg i årskurs 6 är ett steg i riktningen för att kunna se hur dåliga kunskaperna bland barnen faktiskt är så man vet var någonstans man ska skjuta till resurser. För resurser är det sista som Socialdemokratin har gett skolan det sista decennierna.

2011-05-21 @ 13:47:51

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0